Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


“Öt elem” tana: FA,Tűz, Föld elem

2019.08.13

Az „Öt elem tana” nem igazán jó magyar fordítás, bár így terjedt el. A kínai így hívja: Wu Xing. Kínaiul a wu azt jelenti öt, a xing pedig sétálni, vándorolni. Itt egy mozdulatsorról, folyamatról, illetve folyamatos átalakulásról, haladásról van szó. Az öt fázisnak semmi köze az öt elem, mint anyag alkotóelemeihez. Ezért pontosabb lenne az ÖT VÁNDOR” vagy „ÖT FÁZIS” TANA elnevezés.

Az öt fázis elmélet arra tesz kísérletet, hogy az emberi jellemzőket és a világkülönböző jelenségeit szimbólumokkal jelölt öt alapvető folyamatkategóriába sorolja.

Ez az elv majdnem minden ősi kultúrában jelen van. Az indiai és a tibeti gyógyászat elemei az éter, levegő, tűz, víz, föld. A görög elemek a levegő, a tűz, a víz, a föld. A magyar népi orvoslás elemei a levegő, a víz, a nap és a föld.

Ezzel szemben a kínai “elemek” igazából csak elnevezések, s csak az egyes fázisokat szimbolizálják. Minden fázis olyan szimbólumot jelöl, amely jelképesen kifejezi a hozzá rendelt kategóriák jellegét, működését, anyagi minőségét. Az Öt fázis tana összefüggések és jelenségek rendszere, mely egységbe foglalja a dolgokat és eseményeket, különös tekintettel azok dinamikájára.

Az öt fázis elméletének rövid története

A hagyományos kínai orvoslás elméleti alapja a Dao.

 Ezen elmélet szerint a világon mindennek két forrása van: Jin és Jang, amelyek az egységes Csi energiából keletkeztek. Az ősi könyvekben a Jin és Jang, szimbólumai a víz és a tűz, amelyek tükrözik a két ellentétet.

Minden tulajdonság, amely a tűznek a sajátja, Jang: meleg, fényes, erős, felfelé és kifelé való mozgás. Minden tulajdonság, amely a víznek a sajátja, Jin: lassúság, hideg, fakó, lefelé és befelé való mozgás.

A betegség kialakulása a Jin és Jang viszonylagos egyensúlyának elvesztése, valamelyiknek a feleslege vagy hiánya. A Jin és Jang egyensúly elvéből kiindulva, a keleti orvoslás fő feladata visszaállítani az egyensúlyt, biztosítani a harmóniát.

A Jin és Jang egymással egyensúlyban és harmóniában kell, hogy legyen. Az egyensúly felbomlása egészségünkkel kapcsolatos problémákat okozhat.

A Jin és Jang alapelvét képezi a kínai egészség-filozófiának, amely arról szól, hogy ellentétek alkotják az összes élő dolgot a világban. Ez két alapvető energia-rendszer az életben, amelyek egymással ellentétesek, de ugyanakkor egymásból következnek is.

 A Jin és Jang kölcsönhatását a keleti bölcsek nomád formájában ábrázolták (Taj-Csi-Tu), amelyen a fehér a Jang, a fekete a Jin, az ellentétet és az összefüggést a görbe vonal ábrázolja, egymásba alakulást pedig az ellenkező színű pontok, az ellentétek „csírái” jelképezik.

A Jin és Jang együttműködése teremtette meg a világ mozgását és az öt őselemet: a vizet, a tüzet, a fát, a földet és a fémet. Az őselemek egyidejűleg teremtik és pusztítják egymást.

Jin Jang. Ez grafikus ábrázolása a minden létező kettősségének. Mindegyik fél csak annak következtében létezik, hogy létezik a másik fél is.

 Ezek az egységhez törekednek. Mégis gyengítik egymást, mert köztük szüntelen a küzdelem. Ennek a küzdelemnek és ennek az együttműködésnek az eredménye az élet, amelyben vagy az egyik, vagy a másik állapot győz. Az életünk és univerzumunk a két elv egységének (szeretetének) és megosztottságának (küzdelemének) köszönhetően létezik és fejlődik.

A fekete pont fehér mezőben és a fehér pont fekete mezőben arra mutatnak, hogy minden eredet magában hordozza az ellenkezőjét. Vagyis minden jelenség vagy állapot rejtett állapotban tartalmazza az ellentétét.

Ha az ember kész megváltozni, amikor már itt a vége, a Taj-Csi-Tu megfordul, és feltétlenül megjelenik valaki, aki megsúgja, hogy mi az új útirány, az új gyógymód, vagy az új üzleti lehetőség, amelyben hisz majd.

A Jin és Jang együttműködése teremtette meg a világ mozgását és az öt őselemet: a vizet, a tüzet, a fát, a földet és a fémet. Az őselemek egyidejűleg teremtik és pusztítják egymást.

öt_elem_ábrázolása

A kínai, tudósok ősidők óta figyelik a bolygók mozgását és az emberi szervezet működését. Figyelik, hogyan reagál a szervezetünk az évszakok változására, és párhuzamot vontak a kettő között. Ezt az egészet egységes rendszerbe foglalták, amit U-sin rendszernek neveztek el. Ez az öt őselem tana. Mindegyik elemhez tartozik egy évszak, két emberi szerv, egy érzés, egy szín, egy íz, és még sok más dolog.

Az keleti orvostudomány szerint az emberi szervezetben a Csi energia meridiánokon kering, ezt az energiát nem lehet műszerekkel mérni, annál sokkal finomabb szubsztancia. Ez egy hagyományos fogalom a keleti orvostudományban, aminek nincs anatómiai megfelelője. A meridián rendszert nem lehet kapcsolatba hozni az anatómiával, és látni sem lehet. Ennek ellenére nem beszélhetünk ezen csatornákról, mint misztikus képződményekről, mert évszázadok óta a keleti orvosok ragyogó gyógyítási eredményeket értek el e rendszer alapján. Ezt nem tagadják azok az európai orvosok sem, akik ismerik a keleti orvostudomány alapjait. Ez az energia működteti a szerveket, és összeköttetésben van mindennel.

 Az U-sin koncepció segítségével az ősi Kelet orvosai bebizonyították, hogy figyelembe kell venni az ember és a környező világ egységét. Az ember a környező világból táplálkozik, így az egészsége is attól függ, mennyire van egyensúlyban vele. Az öt elem elve szigorúan a Jin-Jang egyensúlyán alapszik, ezért a gyógyítás azzal kezdődik, hogy először felépítik a következtetések láncát, megkeresik egyensúlyt felborító elemet, és csak ezután befolyásolják a nagy szerveket vagy rendszereket.

A meridiánokról szóló tanítás neve Cin-lo, ez a tanítás szoros kapcsolatban van a csi-energia tanításával. A belső csi az egészséges szervezetben 12 állandó meridiánon kering, egy kört téve egy nap alatt. A csi-energia működteti a szerveket, és összeköttetésben van a vérrel és légzéssel.      

Mint bármi másnak, a táplálék-kiegészítők használatának is rendszere van. Ez nem egy kereskedelmi trükk, ez szükségszerűség, túlélési lehetőség Föld nevű bolygónkon.  A környezetünk egyre agresszívabb velünk szemben, de mi mást remélhetünk tőle, miután így elbántunk vele.

 A táplálék-kiegészítők használata ugyanolyan tudatos kell, hogy legyen, mint maga az élet. Lényegük nem abban van, hogy gyógyítsunk vele, ez hibás elképzelés. Mindössze kiegészítik, kompenzálják, dolgoztatják a szervezet rendszereit. A gyógyítás maga a szervezet, a helyrebillent homeosztázis, a szervezet belső szabályzó rendszerének feladata.

Az öt elem köre az öt évszakot jelenti. A Föld-elem a kör közepéből áthelyeződött, és a késői nyarat jelképezi. Minden évszakhoz tartozik egy pár szerv. A körön belül vannak a tömör szervek, Jin-szervek, a kincstár. A körön kívül helyezkedik az öt üreges szerv, Jang-szerv, műhely, ott megy végbe az energia átalakulása.

 Tavaszi tisztítás

Tavasszal a föld életre kel, a vér és az energia szabadon áramlik, minden belső szerv funkciója könnyen regenerálódik, ilyenkor meg kell tisztítani a szervezetet káros anyagoktól, amelyek összegyűltek a tél folyamán.

Nyári szabályozás

Nyáron meleg van, az ember izzad, étvágytalanná válik, ami káros a szívre és a lépre, helyre kell állítani a lép és a gyomor funkcióit, aktiválni a csi-energiát, csak ekkor lesz a szervezet egészséges és energikus.

Őszi feltöltés

A levegő lehűl és száraz lesz. Gyakori a száraz köhögés, ami ártalmas a tüdőnek. Szükséges a Jin-energia feltöltése, a tüdő nedvesítése.

Téli megelőzés

Az időjárás hideg, kevesebbet mozgunk, többet eszünk, a szervezetben felgyülemlenek a zsír-anyagok. A vér és a csi-energia lelassul, fellép a szív-, és érbetegségek kockázata. Megelőző intézkedésekre van szükség, hogy a szervezet egészséges maradjon, így jobban ellenáll a környezet hatásaival szemben.De nemcsak évszakról évszakra vándorol az energia. Szervezetünkben kétóránként más és más szervet jár át.

Ismerve a kínai szervórát, tudhatjuk, hogy például 19 óra a vese aktivitásának csúcspontja. A szív működés kezd lassulni, a vérnyomás csökken: most nem szabad vérnyomás csökkentő szert bevenni, mert lehet, hogy hatása túl lőjön a célon, és szédülést idéz elő. Viszont a gyomorfekély elleni gyógyszer sokkal hatásosabb, ezért ilyenkor érdemes alkalmazni.

Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy egy kicsit elmélyedjen a kínai tanok rejtelmeiben, az csodálatos igazságok birtokába juthat, mellyel akár saját maga is képes lesz meghallania szervezete segélykiáltásait, és a Tiens termékekkel még idejében beindíthatja szervezete öngyógyító mechanizmusait. A tisztítás, feltöltés és a regenerálás azok a módszerek, melyek segítségével elérhető az egészség megőrzése, az élet meghosszabbítása, ami mindig is a kínai gyógyászat legnagyobb titka volt.

Amíg a Yin és Yang elmélete Kína távoli múltjába nyúlik vissza, addig az öt fázis tana csak az i. e. IV. századtól található meg egyes leírásokban. A Yin és a Yang elv és az öt fázis elv egymástól függetlenül létezett, a Han dinasztia idejéig nem is keveredett egymással. Ez a korszak a nagy szintézisek korszaka is. Ekkoriban az elmélet lassan beépül a gyógyászatba, és ez a folyamat a Yin és a Yang ben teljesedik ki (Sárga Császár Belgyógyászati Könyve).

Az orvosok és a természetgyógyászok számára ez a rendszerezés egyfajta támpontot ad az összefüggések felismerésére, az életben lejátszódó folyamatok értékelésére, a betegségek és a tünetek csoportosítására és értelmezésére.

A Fa, a Tűz, a Föld, a Fém elem és a Víz elemek energiája jelenik meg az évszakok és napszakok váltakozásában, égtájakban, természeti erőkben, természeti formákban, életszakaszokban, a színekben, a formákban, a számokban, az ízekben, az érzelmekben, az emberi szervekben, a szervek külső megnyilvánulásaiban, és a betegségekben is.

Fa elem: növekedési fázis aktív folyamataihoz kapcsolható. “Világra jön a gyermek”. Az évszakok szerint tavasz van. A mozgás elkezdődik, egy folyamat beindul.

Tűz elem: az aktivitás csúcsa. A gyermekből felnőtt lett. A nyár jellemzi a tűz elemet. A mozgás és a lendület a csúcson van.

Föld elem: A semlegesség, az átmenet eleme. Az ember középkorú lett. Eljött a nyárutó, a “vénasszonyok nyara”. A lendület alábbhagyott, már gyengül a Qi. Ez a betakarítás ideje.

 Fém elem: A leszálló szakasznak felel meg. Az ember életkora “öregedő”. A természetben késő ősz van. A mozgás lelassul, az aktivitás csökken.

Víz elem: Nyugalmi állapot kiteljesedése. Az ember nagyon öreg. A természetben beáll a tél. Mozgás szinte nincs. Ez a befelé fordulás, a nyugalom, az elcsendesedés és értékelés időszaka.

A folyamat, a kör bezárult, de pontosan tudjuk, hogy a mozdulatlanság csak látszólagos. Az élet nem szűnik meg, hiszen a körforgás örök. A fagyos hó alatt láthatatlanul is újra indul az élet. Minden elmúlást az újjászületés követi. Ezért a víz elem után a fa elem következik újra.

Az öt elemben jelenik meg az egész világ Az elemek egymással folytonos kapcsolatban, egyik elemből a másikba való átváltozásban működtetik a világot. A körforgás szakadatlan, és törvényszerűen halad az útján.

Az öt fázis között kétféle normális, fiziológiás kapcsolat létezik. Az egyik egy létrehozó, tápláló, a másik egy fékező, kontrolláló kapcsolat.

Az építő, tápláló kölcsönhatás. Ez a sheng-ciklus (fekete nyíl):

A Víz táplálja a növényeket, létrejön a Fa.

A Fa meggyullad, megszületik a Tűz.

A Tűz hamut hagy maga után, a hamut magába veszi a Föld.

A Föld mélye rejti magában az érceket, azokból születik a Fém

A Fém, vagyis az ásványi sók bejutnak a Vízbe.

Ha az elemeket behelyettesítjük az emberi test yin szerveivel, a következőket láthatjuk: a Víz úgy táplálja Fát, mint a Víz elem yin szerve, a vese a Fa elem yin szervét, a májat. A máj a szívet, a szív a lépet és a lép a (tüdőt FÉM elem)

Ha az egyik elem megbetegszik, elvonja az energiát a sorban utána következőtől, és betegség tünetei jelentkeznek. A tüneti kezelés azonban nem elegendő a gyógyuláshoz. A betegség gyökerét kell felkutatni ahhoz, hogy véglegesen megoldjuk a problémát.

-Fékező, szabályozó kölcsönhatás ciklus (fehér nyíl):

Akadályozó szabályozó ciklus!

Fa felemészti a Földet

Tűz megolvassza Fémet

Föld felszívja a Vizet

Fém elvágja a Fát

Víz eloltja a Tüzet.

Tápláló, erősítő ciklusban!

Fa táplálja a Tüzet

Tűz teremti a Földet

A Föld szüli a Fémet

A Fém táplálja a Vizet

A víz táplálja a Fát

Amikor szervezetünkben az építő és szabályozó kölcsönhatás energetikai egyensúlyban van, a regeneráció és a sejt újratermelődés tökéletesen működik és egészségesek vagyunk.

Az öt fázis kétfiziológiás kölcsönhatásán kívül létezik még két kóros egymásra hatás is.

Egyik a normális fékező kapcsolat kóros változata, a túlfékezés, a cheng-ciklus: a fékezés túlteljesíti a funkcióját és oly mértékben legyengíti, hogy szinte maga alá gyűri a fékezendő fázist.

A másik az a kóros fékező kapcsolat, amelyikben az öt fázisból az egyik olyan nagy túlerőre tesz szert, hogy megtámadja azt a fázist, amelyiknek őt kéne kordában tartania. Ez a Wu-ciklus. A wu szót a kínaiak a katonai hadműveletek kapcsán használták, mégpedig akkor, amikor a legyőzött katonákat nevetségessé tették, kigúnyolták.

A környező világban minden ember úgy létezik, mint egy különálló kis világ, de mégsem különálló. Mert minden ember – mint ahogy a környező világ is ugyanabból az öt elemből tevődik össze.

Minden szervünk az öt elem egyikéhez tartozik, és így minden egyes szervünk összefüggésben áll a többivel. És mindez az évszakokkal, a színekkel, az ízekkel, a hőmérséklet alakulásával, és még sok egyébbel. A kínai gyógyászat megtalálta az összefüggéseket, a kölcsönhatásokat, és megmutatja, hogyan kell harmóniába hozni őket, illetve azt, hogyan éljünk egyensúlyban a környezetünkkel és önmagunkkal.

FA ELEM

A FA elem a kezdet, a tavasz. Itt indul a kör. Tehát jelképezi valaminek a kezdetét, a reggelt, a napfelkeltét, az új élet születését, az elindulást, a természet újjászületését. A FA elem színe tehát a zöld.

Ebben az évszakban vetjük el a magokat a jövőbeli aratáshoz. Előre tekintünk, új ötletek születnek bennünk, új terveket készítünk, döntéseket hozunk, és meghatározzuk, hogy merre haladjunk tovább. Aztán cselekvésbe is kezdünk.

Szerveink közül a MÁJ (yin szerv), és az EPEHÓLYAG ( yang szerv) tartozik a FA fázis fennhatósága alá.

A máj funkciókörét úgy hívják, Jiang Jun, a „Hadsereg tábornoka”. A Máj kínai neve GAN mely „védőpajzsot” jelent. Ő a jövőképünk tervezőmérnöke. Jelképe a védelemnek, az előrelátásnak, de a meggondolatlanság is az ő működésétől függ.

 Ez a szerv mutatja, meg merre kell haladnunk, hogy összhangban legyünk a Mindenséggel. De a máj egyébként is fontos szerv, átalakítja és tárolja a vért. Fontos feladata a méregtelenítés, és a Wei Qi, a védő energia tárolása, melyet szükség szerint szabadít fel.

Társa az Epehólyag. Segít minket a döntéshozásban és az „égi rend” szerinti bölcs ítélethozatalban. Hippokratészhez hasonlóan a kínaiak is a dühvel, haraggal, méreggel és az elégedetlenséggel hozzák kapcsolatba. ( Ezt a magyar úgy mondja, hogy „a harag rossz tanácsadó”)

A düh és a harag nem csak negatív érzelem.

 Megvan a helye az ember életében. Például: az elégedetlenség normális mértéke a fejlődés rugója lehet. A harag az energiát kifelé, felfelé mozgatja. Ha túlzott mértékű a harag, akkor szétszórja az energiát. Ha elfojtott a haragunk, akkor gátolja az energiát, és stagnáláshoz vezet.

 A Máj nem tudja méregtelenítő munkáját jól végezni, mérgesek leszünk, méregbe gurulunk. A máj azonban nem tűri az összeszorítottságot, és ki akar terjedni. A magunkba fojtott düh gyűlik-gyűlik, majd végül kirobban.

 A nagy düh, harag rontja a szemet, fizikai és lelki értelemben is („nem látunk a dühtől”). Haraggal nem tudunk jól megalapozott döntéseket hozni, nem látjuk az igazságot, előfordulhat, hogy „magunk alatt vágjuk a fát”.

 Az elfojtott harag, düh önmagunk ellen tör, a védő-funkción keresztül autoimmun betegséget okozhat, kijátszva a májvédő funkcióját. A magyar nyelv rendkívül kifejező a „rosszmájú” és „epés megjegyzés”, a „méregzöld” kifejezések mind-mind bizonyíthatják az ősi tudást. Ha valakit „elönt az epe”, az haragra gerjed. Akinek „felforr az epéje”, abból kitör az elfojtott düh

A tervezésképtelen és döntésképtelen ember Fa-energia hiányos.

Ezen felül a „Fa”aktívan részt vesz a szellemi tevékenységben, és különösen a fej energiájának kontrolljában. Ezért a fejfájások innen erednek. „Fa”-típusú fejfájás a migrén, a féloldalas fejfájás, a szemgolyó fájdalmával járó fejfájás, és a tarkótáji fájdalmak.

 Ilyenkor elsősorban az epehólyag, illetve a máj funkció zavarára kell gondolnunk. Testünk alkotóelemei közül az izmok, inak, a mozgás létrehozói tartoznak a fa elemhez. Az időjárási elemek közül pedig a Szél tartozik ehhez a körhöz. Hiszen a fiatalság is szeles és bolondos. A Szél lehet kóros is, de csak akkor, ha túl heves, hiányzik, vagy más évszakokban jelentkezik.(„Kóros szél” esetén jelentkezik a vándorló fájdalom, és a „szélütés” is ide vezethető vissza.

Egyébként pedig a kínai szerint sokféle betegség okozója lehet, mert kapcsolódik más elemekhez, például a hideghez.) A Máj biztosítja az energia szabad áramlását a testben. A Fa elemhez a savanyú íz tartozik. A savanyúnak összehúzó hatása van, ami segít egyensúlyban tartani a hozzá tartozó szerv, a máj szétszóró, kiterjedő energiáit. Ha túl sok savanyút fogyasztunk, az elárasztja a májat, kiszárítja a lépet, a sok savanyútól zsugorodnak az izmok, kifordulnak az ajkak.

Ha a Máj energiában túlsúly keletkezik, például a várandós anyuka magzatát a Máj, mint idegent érzékeli, és a védekező rendszer beindul, az energia szétszóródik. Ilyenkor a kismama ösztönösen savanyút kíván, ami az energiákat kissé összehúzza, ellensúlyozza a túlzott szétáradást. A vérmesebb, dühre hajlamos ember is szereti a savanyúságot. Mert a savanyú összehúz.

A Máj a Testnedveket, a Folyadékot könnyé alakítja, amely a külvilági kapcsolata, a szem révén keletkezik. A máj működési zavaraira a szem kiszáradással, kivörösödéssel, farkasvaksággal, hályogosodással, zöld hályoggal, fekete pontok vagy foltok látásával, elhomályosodással reagálhat.

A Máj energiaállapotára a körmökből következtethetünk. A körmök elváltozásai (hullámosodás, elvékonyodás, elszíneződés, töredezettség formájában) arról tudósítanak, hogy a Fa elemünk valamilyen vonatkozásban kiegyensúlyozatlan.

A Máj energiájának túlsúlya rémálmokat okozhat, esetleg versennyel, sporttal, küzdelmekkel, viaskodással álmodunk. Hiányakor fűről, szárba szökkenő búzáról, gombáról, fáról álmodunk, vagy arról, hogy fekszünk egy „FA” alatt, és képtelenek vagyunk felkelni. Itt is látható az érzelmek, a Fa elem, a mozgás összefüggései, és a tudattalanunk közlési szándéka.

A „FA” elem egyensúlyvesztésének fizikai tünetei lehetnek: émelygéssel kísért fejfájás, migrén; hasi ernyedtség, püffedtség; PMS, (pre-menstruációs szindróma), a mellek túlérzékenysége (a máj meridián a nemi szervek tájékát is érinti, és a melleken is keresztülhalad).

A homályos, gyenge látás; a váll és a nyak izmainak túlzott feszessége; aranyér; vérzékenység; emésztési elégtelenség; bélgázszorulás, székrekedés; gyenge körmök; irtózás a széltől.

Ha a „FA” elemünk egészséges, könnyedek és rugalmasak vagyunk testileg is, és lelkileg is. Helyzetmegítélésünk megbízható, felfogásunk tiszta, tetteink határozottak.

A kínai táplálkozástan javaslatai a FA elem egyensúlyának megőrzésére:

Az epehólyagra jótékonyan hat az articsóka, zöldbab, cékla (a zöldjével együtt), sárgarépa, endívia, édeskömény, citrom, kelkáposzta, olívaolaj, petrezselyem, retek, édesburgonya, vizi torna. Segít megelőzni az epekő képződését a dió, a bab, a lencse, a borsó.

Túl sok: Kemény, töredezett köröm. Fejben, nyakban, vállban izomfeszültség és görcs léphet fel. Gyakori a fejfájás és látászavar. Izomrángás, végtagokban bizsergés, zsibbadás jelentkezhet. Külső szemlélő számára munkamániás, érzéketlen, önpusztító.

Hiánya: Álmatlanság, letargia, erőtlenség, emésztési probléma, ételérzékenység is adódhat. Érzelmi szinten indokolatlanul türelmetlen, nyugtalan, ingerlékeny. Szorongás, kilátástalanság érzete kialakulhat, valamint a függés – alkohol, dohány, kávé, cukor

A natúr, vegyszermentes, zsiradékokkal nem túlterhelt ételek jót tesznek a máj egészségének és hatékony működésének. A quinoa vagy az amaránt különösen jó natúr táplálék a májnak.

A szezámmag - amely proteint (nyolcfajta aminosavval), B-vitaminokat és E-vitamint tartalmaz – nagyon jót tesz a májnak. Szintén jó hatású a gabonák közül a tönkölybúza.

Az eper erősíti a májat és a vesét, és jól alkalmazható túlzott vizelési kényszer és szédülés esetén. Ezen felül még a szeder, a ribizli, áfonya, meggy, egres fogyasztása ajánlott.

 A májműködést serkenti továbbá a spárga, a hajdina, az édeskömény, a fokhagyma és a vöröshagyma, a savanyú káposzta, a paradicsom, a citrom, a köles, az olajos hal, az olajbogyó, a petrezselyem, a paszternák, a barna rizs, a szezámmag-olaj, a napraforgómag.

Hasznos fűszerek és gyógynövények:

A petrezselyem, a csalán, a gyermekláncfű, a hibiszkusz és a csipkebogyó kiemelkedően jó a májnak.

A máj pangása ellen jól lehet alkalmazni olyan növényeket, mint a kardalom, a kömény, a kurkuma, a gyömbér, a torma. A túl nagy hevítő hatásúak, mint pl. a chili csak súlyosbítják a pangást. A babérlevél, a bazsalikom, a rozmaring és a menta is jó hatásúak. Az édesgyökér kiegyensúlyozza, rendbe teszi a máj Qi-jét.

Az antioxidáns hatású, szelént, C- és E-vitamint, béta-karotint tartalmazó ételek segítenek megelőzni a súlyosabb májkárosodást.

A kék és zöld algák (kapszulákban bevéve például) nagyon hatékonyan táplálják a májat. Regenerálják, méregtelenítik, és színük révén a máj hőjét is csökkentik.

Tűz elem

A „TŰZ ELEMa nyári évszak, a kiterjedés, a kiteljesedés, a felfelé mozgás, a déli égtáj, a nyári forróság, és a déli napszak. Az emberi életben a testi szellemi növekedés, fejlődés, az ifjú felnőttkor, a családalapítás ideje.

A nyári forróság és a szikrázó napsütés a legkedvezőbb a növények számára, hogy azok teljes erőből növekedjenek. Az ember számára is fontos időszak ez, mert, ahogy a Nap ilyenkor áll a legmagasabban az égen, ugyanígy a tetőfokán van belső melegünk és testi-lelki gyarapodásunk is. Ebben az időszakban kell gondoskodnunk arról, hogy magunkba gyűjtsük energiatartalékainkat. Ha ez időről időre elmarad, egyre lejjebb fog szállni a szervezet energiaszintje, és a téli időszakokban még inkább ki leszünk téve a megfázásnak és mindenféle vírusos fertőzésnek. (Az állandósult kimerültséget a kínai orvoslás az alacsony vese-energiaszinttel is összefüggésbe hozza.)

Tűz energia abban segít, hogy melegséget árasszunk magunkból és melegséget tudjunk befogadni. Az adással és tudásunk, érzelmeink, javaink megosztásával saját belső tüzünket is tápláljuk, lelkünk virágba borul, és a nyári napsütés legjavát, szívünk teljes tiszta szeretetét árasztjuk szét környezetünkben és a világban.

(Népszokásainkban a tüzet, a szerelmet, a szív szeretetét Szent Iván éjjelén, az év leghosszabb napján, és legrövidebb éjszakáján tűzugrással ünneplik. )

TŰZ ELEMET a piros szín jelképezi.

A tűz felmelegít, aktivál, mozgat, „eleven, mint a Tűz”- szoktuk mondani. De a túlzott tűz problémák forrása lehet. Ugyanis kóros mennyiségben gyulladást, lázat okoz.

Szerveink közül a yin a Szív, és a Szívburok, azaz az Erek Ura, valamint a yang a Vékonybél és a Hármas melegítő tartozik a fennhatósága alá. Testünk alkotóelemei közül a vérerek kapcsolódnak hozzá, hiszen ezeken keresztül a vér ki tud terjedni és behálózza az egész testet. Ide tartoznak az erek tágulását, illetve szűkülését szabályozó hormonok és irányítómechanizmusok is.

A Szív az emberi tevékenységek parancsnoka, szétárasztja, kiterjeszti a vért a Szívburok, azaz Erek Ura – azaz az érrendszer: artériák, vénák, hajszálerek – segítségével. Parancsol az energia utaknak, táplálékot biztosít a test minden sejtjének. A Szív az „Élet Gyökere”, a legnemesebb szerv, az „Égi Szellem” a SHEN MING (a szellem fénysugara) árad belőle.

 A Szív tartja ellenőrzése alatt az egész gondolkodást és a gondolatok kifejezését, a tudatot, az érzéseket, a lelkesedési képességünket, a szellemi aktivitásunkat, a koncentráló képességünket, meghatározza gondolataink szavakba öntését, a kommunikációs készséget, sőt humorérzékünket is.

 A Szív működteti az önmagunkhoz vagy másokhoz való nagyvonalúságunk képességét, a jószívűséget, a melegség kisugárzását és a szeretni tudást, az empátiát. A Szív termeli a Vért a Tüdő segítségével, a Gyomor és Lép energiáival és folyadékaiból, valamint keringésben tartja azt. Szabályozza az izzadság kiválasztását, meghatározza a vérnyomást és a testhőmérsékletet, fontos szerepe van az alvás szabályozásában is.

A Szív a külvilággal a Nyelven keresztül tartja a kapcsolatot. A nyelvvel, beszéddel fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket. Aki „kiönti a szívét”, az elmondja érzéseit. Azaz ember, akinek „ami a szívén, az a nyelvén (száján)”, azt őszintének tartjuk. Ha valakinek „jól felvágták a nyelvét”, az bizony sokat beszél. Aki a „szívéből beszél”, az azt mondja, amit érez.

A nyelv formája, színe, mozgékonysága elárulja a Szívenergia állapotát. A Szív-energia az arcbőrről is leolvasható. A sápadt hiányos, a lila pangó, a piros túlzott tűz energiaállapotot jelez.

A szív egyensúly megbomlásának fizikai tünetei között szerepel a trombózis, szívroham, vérkeringési zavarok, alacsony vagy magas vérnyomás, felforrósodott és fájó ízületek, az arc vörös vagy hamuszürke elszíneződése, a szívkoszorúér megbetegedése.

Az egyensúlyvesztés érzelmi tünetei többek közt a szorongás; érzelmi problémák; feledékenység; képtelenség az örömre; az önszeretet hiánya; kegyetlenség, gyűlölködés; túlzott izgalmi állapot; hidegség; nyughatatlanság. Minden pszichológiai zavar a szív energia egyensúlyának megbomlásából ered.

A Tűzhöz a felfelé történő mozgás, érzelmi szinten az öröm tartozik, az élvezet, a tánc, nevetés, az áttekintőképesség és az öntudat. A boldogság pozitív érzelem, de túlzott mértékben károsítja a Szív energiáját. Ugyanakkor árt a gyász, a bánat is, ha valami „nyomja a szívét” valakinek.

 A túlzott boldogság izgalmat, felfokozott kedélyállapotot jelent, amely a Szív energia szétszóródásához vezet, és olyan lelkiállapotot eredményez, melyet „Lebegő Shen”-nek, otthontalan léleknek neveznek, és öntudatvesztéssel járhat.

 A Szív energia gyengesége sírást, bősége kacagást válthat ki. A túlzott öröm először kacagással jár, majd hirtelen a többletenergia „elszáll”, szétszóródik és sírásba csaphat át. A Tűz energia zavarát jelenti a türelmetlenség, a kapkodás is. A kínai bölcselet szerint legyen az életünkben elég élvezet, de ne váljon erőlködéssé, ne legyen valamiféle túlburjánzott szüntelen élvhajhászási kényszer.

 A mértéktelenség szorongáshoz, álmatlansághoz, kóros szívdobogáshoz vagy más szívműködési zavarhoz vezethet. Ha akkor is az élvezet kerül előtérbe, amikor nem annak lenne itt az ideje; az megbontja a szív harmóniáját.

A Szív energiája határozza meg álmainkat. Energiájának túláradása esetén örömtelik az álmaink, nevetéssel, sok emberrel álmodunk. Az energiahiány esetén álmainkban tűzvész szerepelhet, megmenekülünk a lángokból, vagy pedig a Nappal, és sikerekkel álmodunk.

A Vékonybél a Tűz elemhez tartozó jang szerv, a Szív párja. Feladata az átváltozások véghezvitele, a táplálékból a szükséges, lényeges anyagok és a salak szétválasztása. A szükséges anyagokat, a tiszta esszenciát továbbítania kell a léphez, a szilárd salakot a vastagbélhez, a folyadékot (a „szennyvizet”) pedig a húgyhólyaghoz. A Vékonybél feladata még a szellemi tudás, az eszmék „felszívódóvá tétele”, azaz azokból saját világnézet, látásmód kialakítása, az asszimilációs képesség biztosítása.

Ha ebben a szervben az energiahiány lép fel, akkor gyakoriak a tápanyag felszívódási nehézségek, és emésztési problémák. A bélműködési zavarok fejfájást és migrént is okozhatnak. Alhasi panaszok jelentkezhetnek a szeméremcsont és a köldök közötti részen (ezt a keleti kultúrák az életerő és az egészség forráshelyének tartják). További fizikai tünetként előfordulhat a csípő és a lábak elerőtlenedése.

Az energia túltengése a vékonybélben nyaktájéki merevséget idézhet elő. Az alhasi keringési elégtelenségeknek olyan tünetei vannak, mint például a sűrű vizelési inger, vagy a székrekedés és a hasmenés gyakori váltakozása. További egyensúlyvesztési tünet lehet a hasi izompetyhüdtség; dupla toka; tályogok, kelések a szájban vagy a felső ajkon; hallási problémák; aranyér, visszér; kólika, vérszegénység. Az egyensúlyvesztés érzelmi tünetei között szerepel a mentális zavarodottság; örömtelenség; kritikus és cinikus szemléletmód; a problémák túlspekulálása; naivitás és hiszékenység; sikervágy, de az elért sikerek semmibe vétele; döntési képtelenség. A keleti orvostudomány szerint a vékonybél nemcsak a táplálékot emészti, hanem az érzelmeket is, ezért Hasi Agynak nevezik. Ez a meridián a befogadás és a feldolgozás tevékenységét érzelmi, mentális és szellemi szinten is végzi.

A Szívburok, azaz Erek Ura az érhálózatért felelős, a szívverésért, a szív frekvenciájáért. Energiahiányát jelzik a hideg kéz- és lábfejek, a frigiditás, a fösvénység, a túlzott zárkózottság, mosolytalanság.

A Hármas melegítő nem értelmezhető szervként, mégis rendkívül fontos szerepe van a kínai orvoslásban. Működésének lényege az energia mindenkori termelése és elosztása. A szervezet egész energia szabályozásáért felelős, a bioenergetikai egyensúly legfőbb biztosítója, és minden szervvel kapcsolatban áll.

 A légcsere, a légzés mélysége, a Szív által meghatározott testhőmérséklet biztosítása, a három testüregnek, vagyis a mellkasnak (légzés), a has felső felének (anyagcsere), és a has alsó felének (szexualitás) összehangolása a feladata. Mindezek alapján mondhatjuk, hogy ez életünk fenntartásának alaprendszere.

A Tűz szereti a lágyságot, a hajlékonyságot, a „lobogást”. Ezt tartja egyensúlyban a keserű íz, amely keményít. A túl sok keserű „kőszívűvé” tesz, megszikkasztja a Lépet, fokozza a szétáradást a gyomorból. A gyomorkeserű kismértékben jótékony, segíti az emésztést, a sok keserű azonban hányást okoz.A Szív a lágy sóssal erősíthető, az édessel nyugtatható, de a sok édes lefojtja a szívet.

 A Tűz elemet, így a szívet és a vékonybelet támogató táplálékok:

Túl sok: - Szív és vékonybél túltermelés esetén fokozott izzadás, túlhevülés, hőhullám jelentkezhet. Jellemzői még: Kipirult arc, töredezett bőr, zavaros álmok. Felléphet szívdobogás, torokgyulladás, szabálytalan pulzus, alvászavar. Egyéb tünetek: dadogás, mesterkélt hadaró beszéd, Erőltetett, hangos bántó nevetés, irracionális gondolkodás.

Kevés:  - Hamuszürke arcszín, kiütés, ekcéma, idegesség. Izgalom hatására meggondolatlan, hirtelen reakciók. Csökkent szexuális vágy, alacsony vérnyomás, esetleg veleszületett szívelégtelenség. Jellemző rá az elismerés iránti fokozott igény Szerelemben partnereit rosszul ítéli meg, külső szemlélő számára érzelmileg labilis. Feledékeny, nehezére esik a koncentrálás és a logikus gondolkodás. Kiegyensúlyozó ételek: Teljes kiőrlésű gabonafélék, uborka, zeller, fejes saláta, kecsketej, gomba

Sárgabarack, őszibarack, metélőhagyma, búza, napraforgómag, szilva, lencse, szamóca, málna, bodzabogyó, birsalma.

A keserű endívia, a cikória, galambbegy saláta, fejes saláta, cékla, kelbimbó a gyermekláncfű serkenti a szív és a vékonybél működését. A kesernyés ízű spárga tisztítóképessége kiemelkedően nagy.

Általában minden hántolatlan gabona korpája és csírája kesernyés. Kiemelkedően jó a hajdina, és a rozs. A régi kínaiak szerint a húsételek is hasznára vannak a vérképződésnek, különösen a bárány és a kecske.

A Tűz elemnek kárára van a túl sok fűszeres étel, az állati zsiradék; a szervezetbe került túl sok zsiradék és koleszterin belepi a vékonybél bolyhait, és így nem tudják megfelelő mértékben megszűrni a táplálékot. Ennek pedig az a következménye, hogy a környező sejtek szövetei nem kapnak elegendő táplálékot.

A vékonybél esetében is elmondhatjuk, hogy állapotát meghatározóan befolyásolja az étrendünk. A vékonybél többek között olyan enzimeket bocsát ki, amelyek a táplálék lebontását végzik annak érdekében, hogy megfelelő legyen a felszívódás.

Végezetül még néhány jótékony hatású gyógynövény és fűszer:A kamilla és a menta tea lehűti a túlhevült szervezetet, csillapító és nyugtató hatásúak.

A kapor és a bazsalikom is megnyugtatja a szervezetet; ezen túl pedig a bazsalikom kiválóan javítja az emlékezőképességet, és segít a koncentrálásban. A fokhagyma jótékonyan hat a szívre és a vérkeringésre is többek közt.

A mérsékelt mennyiségben használt Cayenne bors jót tesz a vérkeringésnek, továbbá a táplálék megemésztését is serkenti.Jótékony hatást fejt ki a gabonakávé ajánlott teák közé tartozik a palástfű, zöld tea, bojtorjángyökér, cickafark és az ürömtea.

FÖLD ELEM

A Föld minden mitológiában, és a természeti népeknél is az anyaság, a termékenység, a táplálás szimbóluma. A kínaiaknál ugyanakkor a Föld elem a semlegesség, az átmenet eleme is, évszaka a nyárutó. Azt szimbolizálja, amikor az ember életében nyugalmasabb, csendesebb időszak, illetve átalakulás következik. Eljön a „nyárutó”, a “vénasszonyok nyara”, amikor a csúcsot elértük és a lendület alábbhagy. Itt a továbblépés, az átalakulás ideje. Éghajlatára jellemző a pára, a nedvesség, a felhősödés.

Szellemi életünkben a Föld elemtől kapjuk azt a képességet, aminek köszönhetően táplálni tudjuk magunkat és egyben gondoskodni tudunk magunkról. A Föld elem egyensúlyhiánya az „anyai” gondoskodás hiányának eredménye is lehet. A Föld elem központi szerepet játszik a kínai gondolkodásban. Az öt elem ősi ábrázolásaiban a Földet még középre helyezték, a víz és a fa, a tűz és a fém négy égtájként vette körül.

Az elemek sorában középen helyezkedik el, harmonikus egyensúlyban tartalmazza, az int és a Jangot. A Föld elem összetettsége következtében bizonyos szervek egy időben Yin és Yang jelleget mutatnak. Ennél az elemnél figyelhető meg leginkább a sokat emlegetett energiák harmóniája. A Föld az alapvető fizikai realitásunk a fogantatás pillanatától, egészen odáig, amikor ismét Földé leszünk. Így realitásérzékünk is a bennünk lévő Föld elemre támaszkodik.

 A Föld elem egyensúlya adja azt, amit magunkból környezetünk felé kisugárzunk: Pl.: Milyen a felépítésünk, megjelenésünk. Teljes életet élünk-e. Otthonosan és védettségben érezzük-e magunkat az életben. Jól érezzük-e magunkat a bőrünkben. Harmonikus, egészséges, energikus-e a kisugárzásunk.

A Föld elem jelentősége az emberi kapcsolatok területén is megmutatkozik az együttérzésben, mások elismerésében, az egymásrautaltság felismerésében és elfogadásában, önbizalomban, a mások iránti szimpátia kifejezésében. Bőség és nagyvonalúság csak ott lehetséges, ahol megvan hozzá a belső biztonságérzet, a stabilitás, a realitásérzék, és az értelem. Csak akkor vagyunk képesek adni, másokról gondoskodni, ha megvan bennünk az ehhez szükséges belső gazdagság.

Életünk alapvető ritmikáját a Föld saját tengelye körüli mozgása határozza meg. Az alvás és az ébrenlét, az étvágy és az emésztés ritmusa, a légzési ritmus, a menstruációs ciklus, valamint a fizikai, a lelki és a szellemi aktivitás ritmusa is a Föld elemtől függ.

Ehhez az elemhez tartozik a befogadás és a megemésztés készsége. Ha rágódunk egy problémán, ha nem tudunk megemészteni dolgokat, az előbb-utóbb a Föld elem egyensúlyvesztését vonja maga után. Az is gyakran előfordul, hogy valaki az evésbe menekül a gondok elől.

A Föld az energiaközpont és a gondolkodás irányítója.

A Föld jellemzője a szellemi javak gyűjtése, feldolgozása, a tudásvágy. Ha ez az energia felborul, egyensúlyvesztés következik be, akkor ennek eredménye az olthatatlan, szenvedélyes tudásszomj, a megszállott gyűjtőszenvedély, a munkamánia és az önsajnálat, valamint az erőn felüli bizonyítani akarás.

Ha kevés a Föld energiája, akkor zavaros a gondolkodásunk, életünknek nincsen célja, illetve nem találjuk a célt, sokat aggódunk, sokat töprengünk, rágódunk dolgokon és nem találjuk a kiutat. Ennek hatására az életenergia elakad, ami gátolja az átalakító funkciót. Ennek pedig emésztési rendellenességek lesznek a következményei: étvágytalanság, gyomorfekély, szellemi tunyaság, a testben pedig nehézség érzet.

Túl sok: Végtagok elnehezülnek. Nőknél erős a menstruációs folyás. Anyagcsere rossz, hízásra hajlamos. Nem érzi a határokat, minden lében kanál. Egyéb tünetek: elhízás, felfúvódás, puffadás, rendszertelen széklet, izomgyengeség, végtag és ízületi fájdalom. Kialakulhat ízületi gyulladás, visszértágulat, aranyér és sérülésre hajlam, vércukor zavarok. Jelentkezhet édesség, szénhidrát és koffein tatalmú italok utáni vágy. Jellemző rá a túlzott szorongás, mindenkit meg akar védeni a problémáitól, miközben sajátját nm tudja megoldani. Gyakori a magányérzet, szüksége van a párkapcsolatra. Nehezen kezd új dolgokba.

Kevés: Sápadtság, vizesedés, rossz emésztés, émelygés, gyomorfekély, renyhe nyirokműködés, gyenge koordináció, elhízás, fáradtság érzés, gyenge memória, folyamatos aggodalom, bizonytalanság, sóvárgás

A Föld elem íze az édes, színe pedig a sárga

A Föld fázis szervei

A Föld elemhez kapcsolódik a Lép, mint min szerv és a Gyomor, mint jang szerv működése. Testünk közepének valójában minden élelmiszer táplálékot jelent, de a „szellemi” táplálékot is közepünknek kell feldogoznia. Amikor információk áradatát kapjuk, gyakran mondjuk, hogy „ezt először meg kell emésztenem.”A gyomor a nyers, durvább a lép pedig a finom anyagok kiválasztására szolgál.

Ha a lép és a gyomor túlterheltek, akkor panaszkodunk fel hasi bántalmakra, megemésztetlen táplálékrészeket tartalmazó székletre, dekoncentráltságra és a „nem tudok sort keríteni már semmire" érzésre.

A koncentrálóképesség romlása, gondolatok össze-visszacikázása, a hasmenés vagy szorulás mind annak a jele, hogy szervezetünk közepével probléma van.

A tradícionális kínai orvoslástan szemlélete szerint a gyomor az étel és az ital energiává történő átalakításának első színtere. Feladata a folyadék, a tömör táplálék puhítása, az “érlelés és a rothasztás” csakúgy, mint a Föld fázis évszakának, a nyárutónak; amikor is a nyár virágai gyümölcsökké alakulnak. A gyomor befogad, felaprít, puhít és emészt.

Miután a gyomor feldolgozta a táplálékot, a tisztátalan részeket a vékonybélbe, a hasznosítható részeket pedig a lépbe irányítja, tehát az energiát lefelé mozgatja. A keletkező tiszta energiát a lép osztja szét a szervezetben. A gyomor napszaka reggel 7-től 9 óráig tart, a lépép  reggel 9-től 11-ig.

Mindkét szerv ezekben az időszakokban végzi leghatékonyabban a feladatát. Tudjuk, hogy a rágással készítjük elő a táplálékot a gyomor számára, és a száj termeli a nyálat, amely a Föld elem testnedve. Ha kevés a nyálképződés, az hátráltatja a jó emésztést.

A gyomor energiájának egyensúlyvesztési tünetei az émelygés, hányás, csuklás, böfögés (ilyenkor a gyomor energiájának irányultsága nem lefele, hanem felfele ható irányba fordul át), bélgörcs, nyombél- és gyomorfekély, túl csekély vagy túl mohó étvágy. Az egyensúlyvesztés érzelmi tünetei például az aggodalmaskodás, amely szüntelenül rágja a gyomrot vagy a biztonságérzet elvesztése.

A lép az egyik legfontosabb szerv a kínai orvoslásban. Ő a nagy átalakító, a tiszta energiát osztja szét a szervezetben. Minden szinten hozzájárul a szervezet védekezőképességének, immunitásának fokozásához. A lépenergia körébe tartozik még a hasnyálmirigy, és annak feladatai is.

 A lép tápláló feladata a vérre is kiterjed. Tehát a lép gyűjti össze a vért, és tartja az erekben. Táplálja az érfalakat és szabályozza az alvadást. Meghatározza a zsírszövet, a kötőszövet és a tartószalagok állapotát. Ezt azt jelenti, hogy helyükön tartja a szerveket.

Ha a lép energiája gyengül, a szervek süllyednek. Pl.: gyomorsüllyedés, méhelőreesés, visszerek csomósodása, vérzési rendellenességek léphetnek fel. A fizikai energiaszint egyik legmeghatározóbb tényezője a lép állapota. Ha a lép gyenge, nem tudja ellátni életerővel a többi szervet; ebben az esetben szinte mindig általános fáradékonyság lép fel.

 A lépet az “égi csi földi folytatódásának” is szokták nevezni, ami arra utal, hogy a születést követően már minden energiát ez a szervünk teremt meg a testünk számára. A léphez tartoznak a nyirokrendszer alkotórészei és az emlőmirigyek is.

A lép egyensúlyvesztésének fizikai tünetei például a felfúvódás; elvizesedés; a test megereszkedése; elnehezült, fájó végtagok; duzzadt és hideg térdek, combok; hasmenés; sárgás színű arc és bőr; vizenyő és nyálka felgyülemlése.

Érzelmi tünetek a talajvesztés érzése; a biztonságérzet hiánya; aggódás és megszállottság; nyugtalan alvás; visszatérő negatív gondolatok; rossz koncentrálóképesség; kusza érzelmek.

Az álmaink lép energia túlsúly esetén nyomasztóak. Energiahiánykor házak, falak szüntelen építéséről, éhségről, szomjúságról álmodhatunk. De szerepelhet benne ének, zene és a Föld gravitációjával összefüggő történet is.

Lépünk védelme érdekében ajánlatos az alábbiakra figyelni:

Mivel ennek az elemnek az édes az íze, az ilyen ízű ételek túlzott szeretete, vagy éppen utálata, a Föld elem egyensúlyvesztésére hívja fel figyelmünket.

Az ételekkel szembeni allergiát a kínai orvoslástan a rossz emésztéssel hozza összefüggésbe.

A túlzottan sok hideg és nyers élelemtől a lép elvizenyősödik, kialszik az “emésztő tűz”, aminek rossz emésztés lesz a vége. Természetesen a rendszeres és megfelelő mennyiségű nyers élelemből vitaminokat, ásványi anyagot és létfontosságú enzimet nyer a szervezetünk. Kulcsszó itt is az egyensúly.

A lép a szárazságot kedveli, így a meleg, száraz ételeket, melegítő hatású fűszereket. Ilyenek pl. a gyömbér, fahéj, szerecsendió, kardalom, gin zeng.

A vércukorszintet jelentősen csökkenti, ezzel a hasnyálmirigyet erősíti a kelbimbó, az articsóka, az uborka, a fokhagyma, a hajdina, a zöldbab, a vöröshagyma, a szójabab és más hüvelyesek.

A lép fontos szerepet játszik a vérrel kapcsolatos minden folyamatban. Jó minőségű “vérképző” étel a cékla, a klorofillban gazdag táplálékfajták (a növények zöld levelében található anyag), a sárgabarack, a csalán, az alga, a petrezselyem, a tojás, a füge, valamint a húsételek.

Vért gyengítő hatásúak a zsíros, feldolgozott, mesterséges élelmiszerek, az édességek, a búza, az élesztő, a sör, a kávé. Nyirkosságot idéz elő a lépben a túlzott mennyiségű nyers zöldségeken és gyümölcsökön kívül a tejtermékek és a cukor. A kínai táplálkozástan szerint gyengítő hatással van a lépre a túl sok hideg folyadék vagy a koncentrált gyümölcslevek fogyasztása, különösen a paradicsomlé és a citrusfélékből készültek.

Élelmiszerek, amelyek erősítik a gyomrot, a Föld elemet:

A gabonafélék közül a köles, amelyben hét alapvető aminosav megtalálható. Javítja a fizikai állapotot, és az érzelmi egyensúly fenntartásában is segítségünkre van. Ajánlott még az árpa, a kukorica

A zöldségek közül az édesburgonya (melegíti a gyomrot, erősíti a belső szerveket, szénhidrátokban, béta-karotinban és káliumban gazdag); a tök (a sárga tökben jelentős mennyiségű az életfontosságú vitamin és ásványi anyag); a gyökerükért vagy gumójukért termesztett zöldségek.

 Érési időszakuk a Föld elem évszakára, nyárutóra esik. Pl.: zeller, feketegyökér, sárgarépa, marharépa, paszternák. Ezen kívül a borsó, édeskömény, uborka, mangold, spenót, cukkíni, káposztafélék.

A gyümölcsök közül a sárgabarack, az alma, a cseresznye, a szőlő, a datolya, az őszibarack, a körte, a málna, a szamóca, eper, füge, áfonya, sárgadinnye

A gyógynövények közül a gyömbér, és az abból főzött tea erősíti az emésztést, és jót tesz az émelygés ellen, tonizálja a lépet.. A borsmenta tea a gyomorégést teszi rendbe, és az emésztésre is nagyon jó a hatása.

Az édesköményből készített tea is remek az emésztési zavarok ellen. Az édesgyökérben (más néven medvecukor) két olyan anyag van jelen, amelyek együttes hatására rövid időn belül nagymértékben csökkenthető a gyomor elfekélyesedése. A petrezselyemből vagy zellerből készült tea a nyirkos lépet szárítja, kiűzi belőle a felesleges vizet. Feloldja a pangásokat, nyit és eloszlat a fahéjkéreg tea.

Fém elem

A földben képződő érc, vagyis FÉM a következő elem. A fém a formavétel, a sűrűsödés, a koncentráció, a befelé fordulás fázisa, mely hűvösséget, szárazságot áraszt magából, és jellemző rá a tisztaság.

Égtája a nyugat, a napszakok közül pedig a napnyugta, az este tartozik hozzá, amikor a nappal lassan véget ér. Az évszakok közül az ősz, a hanyatlás, az emberéletben az alkony, az időskor, a töpörödés, és a bölcsesség ideje. Klimatikus energiája a szárazság, amikor a természetben a levelek elszáradnak, lehallanak. Talán az ősz, azaz évszak, amikor a legtöbbet tudhatunk meg önmagunkról. A betakarítás után a Természet mindent lecsupaszít. Ebben az évszakban a Természet elengedi az elmúlt év terméseit. Az ősz jelzi a növekedés időszakának a lezárulását, a befelé fordulást, a kifelé irányuló energiák visszahúzódását.

Ekkor már gondoskodnunk kell, hogy védjük a testünket az egyre hidegebb szelektől (főleg a nyakunk hátsó részét), mert különben a meleg nyárhoz szokott szervezetünk könnyen összeszedhet mindenféle betegséget.

A FÉM elem yin szerve, a “legtisztább” szervünk a tüdő és Yang párja a vastagbél. (Azért nevezi a keleti orvoslás a legtisztábbnak a tüdőt, mert ő fogadja be és osztja szét a szervezetben a levegőt, az égi energiát, mely a legtisztább energia. A kínaiak számára a levegő nem pusztán anyag, hanem az a közeg, mely az energiát szállítja, közvetíti a szervezet számára.)

A tüdő tisztítja a folyadékok útját, mert a vese felé irányítja a vizeletet, a szív felé a vért, a bőr felé az izzadságot. A tüdő uralja a bőrt.  A tüdő a külvilággal a kapcsolatot az orron keresztül tartja. Minden, ami az orrba nyílik, a felső légutak, a mandulák, arcüreg, homloküreg a tüdő irányítása alatt állnak. Minden betegség, ami az orrot érinti Pl.: nátha, orr viszketés, arcüreggyulladás, orrvérzés a tüdő energia zavarára utal.

A Fém elem színe a fehér a tradicionális kínai orvoslástan szerint, de a nyugati szemlélet is úgy tartja, hogyha az arc bőre nagyon fehér vagy sápadt, az a tüdő működési zavarainak, elégtelen működésesnek, fulladásos tüneteknek a jele. Ha már a bőrről esett szó, akkor azt lehet elmondani még róla, hogy ugyanúgy lélegzik, mint a tüdő.

 A kínaiak a bőrt a salakanyagok kiválasztásának folyamatával is összefüggésbe hozzák. Ugyanígy Japánban is már ősidők óta úgy tartják, hogy a bőr kivetíti magán a belső szervek állapotára utaló jegyeket: ha a szervek valamelyike gyengélkedik, az a bőrön is észlelhető valahol. A Fém elemhez kapcsolódik a test minden részének nyálkája; az alacsony nyálkaszint a szervezet túlhevülését jelzi, és ez a bőr felszínének kiszáradásában is megmutatkozik. A túl bőséges nyálkaállomány arra utal, hogy kiegyensúlyozatlanság lépett fel a tüdőben.

A tüdőnek az a fő feladata, hogy ellássa a szervezetet oxigénnel, az elhasznált levegő méreganyagait pedig a kilégzések révén eltávolítja a szervezetből. Ahogy környezetünk állapota romlik évről évre, úgy romlanak tüdőnk működésének feltételei is. Amit belélegzéssel magunkba szívunk, az minden szervünkbe, vérünkön keresztül minden sejtünkbe eljut, és ha ez mérgező, akkor mindenhol mérgez.

 A tüdőre belső környezetünk is jelentős hatással van; nemcsak a szennyezett levegő, de a sok stressz is gyengíti a tüdő működését, ezzel együtt pedig az immunrendszerünk is gyengül (allergiás tünetek jelentkezhetnek, mint szénanátha vagy az asztma).

Ha a tüdő energiája gyenge, védekezőképességünk csökken, jobban fenyeget a fertőzés veszélye. A légzésről is kell egy pár szót ejtenünk, mert a légzés a táplálkozás mellett a szervezet fő energiaforrása. Olyan magától értetődő folyamat, gyakran nem is törődünk vele; pedig a felületes légzés vagy a sokfajta légzési nehézség miatt szervezetünk eltunyul, méreganyagok halmozódnak fel benne, és az öngyógyító folyamat akadályokba ütközik. Ellenben, ha megtanuljuk a mély és teljes légzés technikáját az életerőt ad, megnő az életkedvünk is, és minden egyes sejtünk megfelelő oxigénellátásban fog részesülni.

A tüdő szabályozza a csípős ízek és az erős fűszerek iránti igényünket.

A tradicionális kínai orvoslástan a hosszú ideig tartó bánatot és szomorúságot a tüdővel látja összefüggésben. Ahogy a széndioxidot és az egyéb méreganyagokat a tüdő kilégzéssel kibocsátja a testből, ugyanígy nem szabad, hogy bennünk rekedjenek az érzelmek, a bánat, a szomorúság. Ha így történik, ténylegesen megbetegedhet a testünk. A tüdő hozza be szervezetünkbe a “mennyei, csitt”, amely inspirációt hoz az életünkbe. Ha az energiaáramlás gyenge, elfog bennünket az apátia, az életuntság, inspiráció híján nem látjuk értelmét az életünknek.

A túlzott szomorúság testhelyzete, az összegörnyedt vállak, beesett mellkas. Ez a testhelyzet meggátolja a tüdőt feladata végrehajtásában, és ez betegséghez vezethet. De fordítva is igaz. A tüdőbetegek testtartása görnyedt.

A tradicionális kínai orvoslástan a hosszú ideig tartó bánatot és szomorúságot a tüdővel látja összefüggésben. Ahogy a széndioxidot és az egyéb méreganyagokat a tüdő kilégzéssel kibocsátja a testből, ugyanígy nem szabad, hogy bennünk rekedjenek az érzelmek, a bánat, a szomorúság. Ha így történik, ténylegesen megbetegedhet a testünk. A tüdő hozza be szervezetünkbe a “mennyei, csitt”, amely inspirációt hoz az életünkbe. Ha az energiaáramlás gyenge, elfog bennünket az apátia, az életuntság, inspiráció híján nem látjuk értelmét az életünknek.

A túlzott szomorúság testhelyzete, az összegörnyedt vállak, beesett mellkas. Ez a testhelyzet meggátolja a tüdőt feladata végrehajtásában, és ez betegséghez vezethet. De fordítva is igaz. A tüdőbetegek testtartása görnyedt.

 Nem véletlenül mondja a magyar nyelv a szomorú emberre, hogy „lóg az orra”.

Összefoglalva az egyensúlyvesztés fizikai és érzelmi tünetei: légzési nehézségek, asztma, légszomj, köhögés, torokproblémák, pikkelysömör, ekcéma, bőrszárazság, orr problémák, túl sok vagy túl kevés verítékezés, a nyálka hiánya vagy túltengése a szervezetben, rossz szaglóérzék, szomorúság, képtelenség a lazaságra, apátia és unalom, melankólia, pesszimizmus, zárkózott és távolságtartó viselkedés.

Túl  sok: - Személyisége: formális, távolságtartó, kritikus és gyorsan ítélkezik. Rend és tisztaságmániás. Bélyeget és egyéb érméket gyűjt. Feszes, merev izmok, száraz bőr, haj, töredezett köröm, cserepes száj, félszeg testtartás és mozdulatok jellemzik. Gyakori a homlok és arcüreg gyulladás. Egyéb tünetek: ekcéma, pikkelysömör, pattanás, vastagbélgyulladás, székrekedés.

Hiánya:  Zavarodottá válhat. Felléphet a légzési nehézség, szorító érzet a mellkasban, allergiás asztmatikus panaszok. Anyajegy, szemölcs jellemzi. Gyakran megfázik és influenzás, vagy krónikus fáradtság jellemzi. Kevés az önbecsülése, sokáig ragaszkodik a fájdalmas emlékekhez. Sok kacatot őrizget maga körül a lakásában. Kiegyensúlyozó, erősítő ételek: erős paprika, csiri, fehérszínű erős ételek, vörös-fokhagyma, torma, fehérbors. Béta karotin tartalmú: pl. sárgarépa, tök, mustár, Mérgező gázok káros hatásától óv: búza v árpacsira, Teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, gyümölcsök, zöldségek

A Fém elem jang szerve a vastagbél a has alsó részében elhelyezkedő mintegy másfél méter hosszú izomcső, az emésztőrendszer utolsó szakaszát képezi. Elsődleges feladata, hogy eltávolítsa az emésztés során keletkezett mellékterméket. A Vastagbélnek az a szerepe, hogy kiürítse testünkből azt, amire már nincs szüksége, vagy ami mérgező lenne számunkra. Gondoljunk csak bele, naponta mennyi „szemét” hat a testünkre, de ezen felül elménkre és szellemünkre is.

 Nemcsak a testünkből kell kiürítenünk a nemkívánatos anyagokat, de elménknek is ki kell takarítania a szellemi hulladékokat, különben elménk mérgezett lesz és megreked. Képtelen lesz megtapasztalni a környezetben fellelhető tisztaságot és szépséget és szeretetet. Ha a Vastagbél jól működik, az azt jelzi, hogy jól tudjuk kiüríteni az összes szellemi szemetet is.

Tehát a vastagbél a vékonybéltől kapott szilárd ételmaradékokat székletté alakítja, szállítja és üríti. Akinél ez elégtelenül működik, az tisztaságmániás lehet. Az elégtelen működés másik jele hogy az elégtelen kiválasztás termékei a bőrön keresztül akarnak távozni, tehát megjelennek a bőrön a kiütések, pattanások, pörsenések. A székletproblémák rendezésével legtöbbször a bőrproblémák is megszűnnek. A megfelelő légző gyakorlattal nemcsak a vesét lehet feltölteni, de a székletproblémánkon is javítani lehet (hasi légzés, teljes légzés).

A vastagbél része a vakbél, aminek Keleten igen fontos szerepet tulajdonítanak, hiszen az immunrendszer aktív részének tartják. Ezt arra alapozzák, hogy a vakbél kibocsájt egy olyan váladékot, amely baktérium-, gomba- és vírusölő anyagot tartalmaz; ezen kívül ez a folyadék segít nedvesen tartani a salakanyagot, amely így nem akad el a vastagbélben.

Ha a vastagbél kiegyensúlyozatlan, nagy eséllyel felszaporodnak a méreganyagok a szervezetben. A bőr eldurvulhat, és szerte az egész szervezetben fájdalmak jelentkezhetnek. További fizikai tünet a székrekedés, a hasmenés, a túlzott bélgázképződés, az alhasi fájdalom. A vastagbél renyheségére utaló jelek lehetnek a hasi ernyedtség, a rossz szagú lehelet, az aranyér és az emlékezőképesség megromlása is.

A vastagbél rossz működésének kicsinyeskedés, szüntelen elégedetlenség és rosszhiszeműség lehet a következménye. Megeshet, hogy senkit és semmit nem tudunk igazán értékelni. Ez pedig odáig fajulhat, hogy fontos emberi kapcsolataink szakadhatnak meg emiatt. A nyugalom és az inspiráció, a spontaneitás és az üdeség helyett szomorúság és makacsság lesz úrrá rajtunk. Az elengedés hiánya elszigeteltséghez és negativitáshoz vezethet. Mindennek a sötét oldalát látjuk, és csak azt vesszük észre, ami nehezen megy.

Ahogyan a fém értéket jelent a föld számára (arany és ezüst, és más ásványok), a bennünk található Fém elem jelenti az önértékelésünket. Mindannyian csodálatos teremtmények vagyunk. Mindannyiinkban működik egy sajátos és felbecsülhetetlenül értékes teremtő erő. Így amikor a Fém energiánk kibillen egyensúlyából, nem látjuk értékeinket; és kárpótlásul olyasmit keresünk, ami növelheti értékünket: beosztás, pénz, hatalom, hódítások. Önmagában egyik sem jó vagy rossz, de az ezekre irányuló hajszánk a Fém egyensúlyzavarának a megnyilvánulása. Ráadásul miután megszereztük magunknak ezeket a dolgokat, továbbra is elégedetlenek maradunk.

A Fém egyensúlyhiányos ember külső tiszteletre, minőségi tárgyakra és elismerésre vágyik, mert nincs tisztában belső értékeivel. Ezeknek az embereknek nehezükre esik az elengedés, mert saját értéküket „dolgokhoz” kötik. Teljesítmény, kapcsolatok, gyűjtemények, vagyontárgyak és nézetek sorakoznak náluk.

Álmainkat a tüdő energia túláradása esetén szorongások és bánat jellemzik. Energia hiány esetén harcokról kivégzésről (lefejezés), repülésről és sok fehér színről álmodhatunk.

A kínai táplálkozástan javaslatai a tüdő és a vastagbél egészségének megőrzése érdekében:

A Fém elemhez kapcsolódó íz a csípős-fűszeres, mint a curry, a bors és egyéb markáns fűszerek. Jótékonyan hatnak a tüdőre:torma, zsázsa, fehérrépa, zeller, alma, sárgabarack, mandarin, eper, sárgarépa, körte, olajbogyó, retek, bor.

Ha túl sok a nyálka a szervezetünkbe tanácsos mellőzni a tejtermékeket és a narancslevet, mivel ezek nyálkaképző élelmiszerek.

A vastagbél jó működésének és tisztításának legfontosabb élelmiszere a zöldségfélék, illetve a rostos táplálék. A cellulóz – amely a szénhidrát nagyon tömör formája, és a zöldségek és gyümölcsök alapanyaga – remekül serkenti a belek működését. A rost arra való, hogy meggyorsítsa a tápanyag mozgását a vastagbélben. Ha nem fogyasztunk növényi rostokat a vastagbél pangani, stagnálni kezd, és már jöhetnek is a betegségek. Ajánlottak a hagymafélék, karalábé, zsázsa, torma.

A gabonafélék közül a zab ajánlott, mely egyben kiváló rostforrás is.

A magas víztartalmú élelmeken kívül fontos, hogy fogyasszunk megfelelő mennyiségű pH szempontból semleges vagy lúgos táplálékot is. Ezek főleg a zöldségek; bőségesen fogyasszunk belőlük. A köles gluténmenetes, lúgos gabonaféle, nem termel nyálkát a szervezetben, ezért ennek a gabonafélének a fogyasztása különösen ajánlott.

A vastagbél erősítésére szolgál a padlizsán, a karfiol, a zeller, a kukorica, az uborka, a füge, a méz, a fejes saláta, a vöröshagyma. Az avokadó, a csírázó magvak és a hüvelyesek kitűnő, magas tápértékű élelmek.

A vastagbélre nem túlságosan hatnak kedvezően a tej és tejtermékek, sokan érzékenyek rájuk. Ha viszont nem vagyunk érzékenyek a tejtermékekre, az élő, természetes joghurt kitűnő utánpótlást biztosít a vastagbélben tenyésző értékes acidophilus baktériumoknak.

A kakaó, a tea és a kávé koffeintartalma bélpanaszokat, gyomorfekélyt, emésztési zavarokat okozhat; ezeken kívül a csokoládé, az üdítőital és az alkohol mind vizelethajtó hatású; miattuk sok ásványi anyag is távozik a szervezetből.

Aki hajlamos székrekedésre, jobb, ha mérsékeli az állati eredetű protein fogyasztását, mert lassítja a belek tápláléktovábbító folyamatát. Az étrend ilyenkor leginkább zöldségből és rizsből álljon, a hús csak egy kis kiegészítő legyen.

Hasznos gyógynövények és fűszerek:

A fokhagyma közvetlen kapcsolatba kerül a tüdővel, és csökkenti a felgyűlt nyálka mennyiségét. A gyömbérről is elmondható ugyanez; segít megszabadulni a felesleges nyálkától.

A bazsalikom, a borsmenta, a gin zeng is jót tesz a tüdő működésének. A bazsalikom székrekedés ellen is hasznos. Serkenti a verítékezést a fahéj, a koriander, a friss gyömbér, a rozmaring és a majoránna.

A lenmag és a lenolaj fontos zsírsavakat tartalmaz, és egyúttal kiváló kenőanyag is, segít a gyulladt belek meggyógyításában, illetve a székrekedéses problémák esetén.

Ugyanígy az aloevera is tisztítja, nyugtatja és gyógyítja a beleket, bélgyulladás ellen különösen hasznos.

A kurkuma nagyon jó béltisztító hatású.

A fém elem fűszerei még: édeskömény, chilli, curry, kapor, kardalom, koriander, babérlevél, szerecsendió, szegfűszeg, bors, mustár és a csillagánizs.

A fémhez tartozó érzelem a szomorúság, a bánat, a melankólia, a búcsú a nyártól, a nappaltól, tehát ez a visszahúzódás időszaka.

Víz elem

A következő és egyben utolsó elem a Víz elem.

A Víz elem évszaka a tél. Ez, azaz évszak, mely elvezet minket a sötét és nyugodt belsőnkhöz, ahol esszenciális ön-azonosságunk lakozik. Ennek az évszaknak az energiáját arra használhatjuk, hogy mélyebben fedezzük fel belső énünk lényegét. A Víz elem klímája a hideg, mely lelassít, összehúz, gátol, keményít és elzár.

A tél értünk és a természetért van. Ez a belső munka időszaka: a meditáció, az önvizsgálat, az összpontosítás, a befelé fordulás és az energiák elraktározásának ideje. A tél a nyugalomról és az elcsendesedésről szól. A természet energiája iyenkor lelassul. A belső tartalékaink bősége azonban bátorságot és akaraterőt adományoz nekünk.

Ha hiányoznak ezek a tartalékok, azzal az érzelemmel szembesülhetünk, amit a kínaiak már ötezer éve a Víz elemhez társítanak: a félelemmel. Természetesen a félelem megfelelő mennyiségben szükséges érzelme életünknek. Korlátaink felismerésekor gondoskodik és jelez nekünk életünk védelme érdekében. Veszélyhelyzet esetén figyelmeztet és a mellékvese hormonja „kiadja” a parancsot: „támadj, vagy menekülj”!

Ugyanakkor az egyensúlyhiányos Víz elem azt a félelmet jelenti, amikor attól tartunk, hogy az előttünk álló kihívásokat nem tudjuk teljesíteni, félünk, hogy nem vagyunk képesek terveinket elérni, félünk, hogy nem készültünk fel eléggé arra, amivel szembesülnünk kell majd. Ez olyan, mintha nem lenne elegendő tartalékunk a tél túléléséhez. Ez az a helyzet, amikor „megdermedünk” a félelemtől.

Akikben a Víz elem gyenge, különösen borzasztónak tartják a telet és nagyon érzékenyek a hidegre, ilyenkor a meglévő különféle betegségek pedig csak súlyosbodnak. A legtöbb embert ez az évszak viseli meg a legjobban; könnyebben telepszenek rá különböző betegségek a szervezetünkre. Segíthetünk megelőzni a bajokat, ha jó melegen öltözünk, és külön védjük a vesetájékot is, valamint ha melegítő hatású és tápláló ételeket fogyasztunk, és ha minél többet pihenünk. Azzal, hogy télen inkább visszavonulunk és begubózunk, segítjük energiánkat épségben tartani, táplálni és feltölteni.

A víz elem színe a fekete.

A Víz elem-Yang szerve a húgyhólyag és a Yin szerve a vese.

E két szerv közös erővel szabályozza a test vízháztartását. A vese kiválasztja a vizeletet, amelyet a húgyhólyag összegyűjt, és tárol addig, amíg az el nem hagyja a szervezetet. A szervezet folyadékrendszerének részei a vér és a nyirok, ezért ezek is szoros kapcsolatban állnak a víz elemmel. A vese nagyon fontos és sokoldalú szerv, a kétfejű szarvas a jelképe.

Talán azért is, mert már akkoriban tudtak a vesék kétféleségéről, a bal és jobboldali vese eltérő funkcióiról, a jobb a „tüzes vese” és a bal a „viz vese” eltérő feladatokat lát el.

A veséhez tartozik a vért szűrő, vizelettermelő szerv, és hozzá tartoznak a belső elválasztású mirigyek is, mint a mellékvese, a nemi mirigyek, a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy és a hipofízis. Ezzel érthetővé válik, hogy a vese rendkívül sokoldalú szervünk, sok mindent irányít és felügyel.

A Vese tárolja a Yuan Qi-t, az ősenergiát. Ez az a velünk született életenergia, amit a szülőktől a fogantatáskor kapunk. A tehetség és az ügyesség innen sugároznak szét, mely a legszemélyesebb és a legalapvetőbb, amit az ember az őseitől örököl. Ez az ősenergia nem gyarapítható, de helyes életvitellel jól beosztható. Aki „két végén égeti a gyertyát”, annak bizony hamar elfogy.

A vese állapotát az arcon a szemek alatti rész tükrözi. Ha egyensúlyzavar van ebben a szervben, akkor a szem alatti terület enyhén püffedt lehet, és kékesfekete árnyalatot ölthet (ez a víz elem színe).

A vese napszaka 17 órától 19 óráig tart; erre az időszakra esik a szervezet energiájának a mélypontja.

Minden csont – a gerincoszlop, a fogak és a koponya is, a Víz elemtől kapott energiának köszönheti erejét és szilárdságát. Ahogyan az ősenergia nem pótolható, úgy a fogaink sem nőnek vissza.

 A csontok fejlődése és karbantartása a vese egészségétől függ. Ugyanígy a csont-, a gerinc-, és az agyvelő jó működése is a vese állapotától függ. Az elem külső megjelenítője a haj. A kínai orvoslástan szerint az egészséges fénylő haj erős vese-energiára utal.

A száraz, fénytelen, töredező, elvékonyodó, korán őszülő haj hátterében a vese-energia gyengesége is meghúzódhat. Ha gyengül a vese energia – pl. gyermekvárás idején – előfordulhat hajhullás, fogromlás és a csontok gyengülése. Az idős korral bekövetkezik az ősenergia csökkenése, s ekkor a haj őszül, a fogak kihallanak, a csontok törékenyebbé válnak.

A vese a külvilággal a fülön keresztül tartja a kapcsolatot. Ezért minden fülbetegségnél a vese energia egyensúlyának visszaállítására kell törekednünk.

A vese ellenőrzi a nemi szervek működését, ő a „teremtő erő” felelőse. Befolyásolja a havi vérzést, az ondótermelést, és általában véve is alapvető szerepet játszik a termékenység alakulásában.

A húgyhólyag napszaka 15 órától 17-ig tart; a szervezet ebben az időszakban végzett vizelés révén szabadul meg legintenzívebben a napközben felhalmozott salakanyagoktól. A húgyhólyag feladata a „szennyvizek” tárolása, raktározása, a vízelosztás és vízforgalom szabályozása, a méh közvetlen irányítása.

A vizeletkiválasztó rendszer a vesékből, a húgyhólyagból, és a húgyvezetékekből áll. A húgyhólyagnak fontos szerep jut a salakanyagok kiválasztásában és a méregtelenítésében. Működéséhez az energiát a vese biztosítja, épp ezért ha a vese nem tud elegendő Qi-t szállítani, a vizelet bennrekedhet (vagy más vizelési probléma jelentkezhet).

 Az egész szervezetünkben a húgyhólyag az egyik legérzékenyebb szervünk. A félelem és a sokk is vizelési ingert válthat ki, így azt mondhatjuk, hogy érzelmeinkre ugyanúgy reagál, mint a fizikai ingerekre.

Tekintettel arra, hogy a Víz elemben összpontosul minden, ami a cseppfolyóssággal és a folyékonysággal függ össze, a húgyhólyag egyensúlyi zavarai következtében testünk és szellemünk a folyadékokkal kapcsolatos legkülönfélébb nehézségekkel találja szembe magát.

Ilyen egyensúlyvesztési tünet például az ízületek törékenysége; krónikus szomjúság; kiszáradás; a vizelés túl gyakorisága vagy épp megritkulása; elégtelen vagy a nagyon is túlzott verítékezés. Egyéb fizikai tünet: a hátba sugárzó izomfeszültség; hidegérzet a gerinc mentén és a farban; tompa, lüktető fejfájás; hólyaghurut és hólyagfertőzés; orrvérzés; görcsök vagy fájdalom a lábikrában.

 Ha a húgyhólyag nem megfelelően üzemel, annak hatását szervezetünk összes többi része is megsínyli. További tünetek lehetnek a hát alsó részében jelentkező fájdalom, a meddőség, impotencia, szexuális alulfejlettség, mohó vágy a sós ételek iránt; ödéma és püffedtség; lágy vagy törékeny, gyenge csontok, irtózás a hidegtől. Vesénk energiája, ahogy idősödünk, úgy csökken; ezért fordulhatnak elő olyan öregedési jelenségek, mint pl. a nagyothallás, az emlékezőképesség romlása, a csontok törékenysége.

A gyermekekre különösen érvényes ez, és jól megfigyelhető, hogy a szorongó, kiegyensúlyozatlan gyermekeknél milyen gyakori az ágyba vizelés. Az egyensúlyvesztés egyéb érzelmi tünetei a gyanakvás; sopánkodás, sóhajtozás; félelem attól, hogy elsodor az élet, felfokozott érzékenység, a letargia, a tétova viselkedésmód.

Ha a vese valamilyen működési zavarral küzd, azaz érzelmek szintjén úgy mutatkozik meg, hogy megmagyarázhatatlan, homályos félelmek uralkodnak el az emberben. S mivel az akaraterő és az ambíció is a Víz elem fennhatósági körébe tartozik, ezért ha kiegyensúlyozatlan a Víz elemünk, akkor hiányzik az akaraterőnk; ha viszont túlteng a vese-energiánk, akkor könnyen a munka megszállottjává válhatunk, persze ennek a hajtóereje a kudarctól való félelem.

A Víz elemjellemző íze a sós. A Földön az élet a sós tengervízben keletkezett. Ennek emlékét őrizzük szervezetünkben. Hiszen megállapítható, hogy a szöveti folyadékok és a vér sótartalma is hasonlatos a tengervízéhez. Ha változik a só mennyisége, úgy a szervezetünk azonnal reagál a vízmennyiség változtatásával, annak érdekében, hogy a só koncentrációja azonos maradjon.

 A só a lágyságot szereti, ami ellensúlyozza a veseszilárdító energiáját. A túl sok só ugyanakkor kifárasztja a csontokat, lefékezi a szívet, befagyasztja az ereket és megváltoztatja az arcszínt is. A vese energiáját sóssal csökkentjük, és kemény keserűvel erősíthetjük.

A vese energiájának túlzott bősége esetén álmaink sebekről, valamint férgekről szólhatnak, energiahiány esetén hajótöréses és fulladásos álmok jöhetnek.

Túl sok:

Rossz fogakat, íny és lép problémákat, húgyhólyag és prosztata problémákat, vesekövet okoz. Nem ritka a rögök, daganatok kialakulása, az artériák elmeszesedése.

Előfordulhat szédülés, magas vérnyomás, szívroham, szélütés. Ilyenkor ingerlékeny, cinikus, depressziós lehet, vagy éppen fanatikus, merev, makacs és gyanakvó mások szándékaival szemben. Nem tud megbocsátani, mások nézőpontja, véleménye ne érdekli, intoleráns, önfejű.

Hiánya:

 Száraz, töredezett haj, hajhullás, idő előtti őszülés, törékeny csontozat, csontritkulás jellemzi. Szédülés, fülzúgás, gyors pulzus, ideges, zaklatott.  A szem alatti fekete karikák a vese v a mellékvese elégtelenségét jelezheti. Hát alsó részén fájdalomérzet jelentkezhet.

Egyéb tünetek: hideg végtagok, gyakori vizelés, csökkent szexuális vágy. Jellemző rá a szórakozottság, feledékenység, halogatás, a motiváció hiánya, depresszió, kilátástalanság.

Víz elemet támogató táplálékok:

A zeller sok nátriumot tartalmaz.

A halfélék és a rákok jótékonyan hatnak a vesére (ponty, lazac, languszta, lepényhal, szardella, tintahal, tonhal, angolna, pisztráng, tőkehal, kaviár); az osztriga gazdag cinkben, amely pedig közvetlenül táplálja az ivarszerveket.

A fekete bab, az aduki-bab, a spanyolbab gazdag káliumban, de valamennyi hüvelyes jótékony hatású (érdekes a veséhez való hasonlatosságuk színükben és alakjukban).

A köles lúgos kémhatású, csökkenti a szervezet savszintjét; a hajdinamelegítő hatású; a búza és a rozs viszont a legsavasabb gabonafélék, ezért jobb mellőzni, ha éppen lúgosításra törekszünk (a vese tartja fenn a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és a vérben feloldott ásványi anyagok megfelelő szintjére is ügyel).

A cékla nagyon jó vesetisztító, plusz sok benne a kálium, a magnézium és az A-vitamin.

Nagyon jól tisztít még a szeder és az áfonya is. Az áfonyaszörp különleges vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a baktériumok megkapaszkodjanak a vizelet kiválasztást végző szervek vagy a hólyag belsejében (a magas cukortartalom viszont semmivé teszi a hatást, ezért nem mindegy milyen szörpöt fogyasztunk).

A fekete szezámmagnak számos kedvező hatása van: javítja a vér minőségét, fejleszti az izmokat, élesíti a látást, erőst, a csontokat, serkenti a szervezet működését, segít megőrizni a fiatalosságot.

További Víz elemet erősítő táplálék a dió, brokkoli, vizitorma, zöldbab, zöldborsó, saláta, különféle káposzta-félék, tök, fehérrépa.  A tengeri moszatban és az algában lévő protein különösen kedvező az emésztésnek és nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi sókat.

A savképző anyagokból fogyasszunk minél kevesebbet (kávé, tea, édességek, sütemények, kenyerek, feldolgozott ételek), a lúgos jellegű élelmekből viszont minél többet (pl. friss zöldség, gyümölcs, köles).

A nagy víztartalmú gyümölcsök (görögdinnye) segítenek elhárítani a vesekő képződésének veszélyét. Ha a szervezetünkben a nedvesség szintje túlzottan lecsökken, könnyen vesekő képződhet; ezért is igyunk napi rendszerességgel jó sok tiszta vizet. De vegyük azt is figyelembe, hogy a vese csak bizonyos mennyiségű vízzel képes megbirkózni, úgyhogy ne essünk a mértéktelen vízivás hibájába se, ne terheljük túl a vesénket.

Hasznos gyógynövények és fűszerek:

A csalán, az aranyvessző, a nyírfalevél, a zsurló, a medveszőlő, a kukoricabajusz, a fehér babhüvely teája jót tesz a vesének és a mellékveséknek, gyógyítja a hólyag fertőződéseit, és a már kialakult vesekő eltávolításában is hatékonyan közreműködik. Sőt megakadályozza újabb kőképződését.

A petrezselyem rendkívül jó vízhajtó hatású, nem beszélve egyéb jótékony hatásaitól.

A fahéj különösen jó kapcsolatban van a vesével, rajta kívül nagyon jó melegítő hatása van a gyömbérnek és a görögszénának is. A pörkölt cikória javítja szervezetünk általános működését, és segít a Qi-nek a lefelé irányuló áramlásában. A tejoltó galaj az egyik legjobb veseműködést támogató gyógynövényünk. Ezen felül nyirokrendszerünket és mirigyrendszerünket is karbantartja

 Kezdj el élni!

Az élet értelmét lelkedben találod, és ha megismered, rájössz, nincs halálod! Csak az idő, a tér, a test lehet véges, ne akard érteni, úgy sem lehetséges! Inkább napjaidat töltsd meg kacagással, angyali örömmel, szeretet adással! Enged el a haragod, s nem lesz mitől félni. Szabadizsd fel lelkedet, s mától kezd élni!

 Jó egészséget kívánok minden kedves olvasóimnak!

Szeretettel

Feketéné Zsóka

06209752-493

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.